Efter 20 års erfarenhet tycker jag fortfarande att det bästa med att vara lärare och rådgivare är att se människor växa och utvecklas. Att få dela med mig av min kunskap, utmana och utveckla männisor. Min del i er utvecklingsresa kan se olika ut, från en enskild föreläsning för att hjälpa er lyfta blicken, till hel eller halvdag, en serie workshops eller helhetsansvaret för ett program. Fysiskt och digitalt. Eftersom jag delar min tid mellan att forskning och att vara ute i organisaitoner får jag möjlighet att vara bryggan mellan akademi och praktik. Som föreläsare och rådgivare är jag pedagogisk, kunnig och engagerad.
Min bakgrund.
Jag är ekonomie doktor från Handelshögskolan i Stockholm samt fil kand i Statsvetenskap från Stockholms Universitet. Som forskare är jag intresserad av hur samhällsförändringar också påverkar föreställningar om, förväntningar och krav på chefer. Den kopplingen löper som en röd tråd genom min forskning. Just nu leder jag ett forskningsprojekt kring hur pandemin har påverkat chefers arbete, inte minst med hänsyn till distansledarskap. Jag skrev min avhandling om samspelet mellan medierna och vd:ar för börsbolag som i början av 2000-talet. Det har sedan fortsatt med ökad digitalisering och framväxten av sociala medier. Samtidigt som digitaliseringen ändrar villkor för verksamheter har förväntningar ökat på företag att ta större ansvar utöver hänsyn till aktieägarna. Trots detta kommer gång på gång nya skandaler där företagsledningar inte förmår bedriva ett ansvarsfullt ledarskap. Innovationsprocesserna och hållbarhetsarbetet är på många håll parallella processer – det gapet behöver fyllas. Hur leds innovation, digitalisering och ansvar på distans, nu när stora delar av världens chefer och medarbetare sitter hemma och arbetar, bortflyttande från den informella miljön på arbetsplatsen?
Som gästforskare på Stanford University i Kalifornien fick jag en fantastisk möjlighet att på plats studera hur hållbarhetsaspekten präglade innovationsprocesserna i en av världens mest innovativa regioner, Silicon Valley. Kontextens betydelse och förmågan att kunna identifiera, analysera och samverka med sina intressenter kommer vara avgörande för den som vill lyckas i en alltmer komplext verklighet framöver.
Min långa erfarenhet av att vara programledare har gjort mig till generalist med bred kunskap om olika branscher, organisationsformer och samhällssektorer. Sedan 2012 är jag programledare för flera olika chefsutbildningar inom Handelshögskolans Executive Education. Det handlar om general managementprogram och ledarutveckling som riktar sig till det privata näringslivet såväl som till offentlig sektor. Under fler år var jag akademiskt ansvarig för Handelshögskolans MBA-program. Jag leder också SNS Samhällsprogram (https://www.sns.se/samhallsprogrammet), ett unikt program för dig som vill få en djupare förståelse för beslutsfattande inom politik och förvaltning i Sverige och EU.